Suomen epidemia 4. elokuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tänään epidemian suurin määrä ilmoitettuja tartuntoja. Syy on suurelta osalta se, että THL otti kiinni raportoinnin viivettä. Tartuntojen kasvu kiihtyi hieman.

  Viiveen kiinniottaminen näkyy tässä. Suurin osa tartunnoista tuli maanantaille ja tiistaille. Viikonlopulle ja viime viikolle kirjattiin kuitenkin 126 tartuntaa. Päättelen että testauksen viive on saattanut kasvaa ja osa sairastuneista saa tiedon vasta monen päivän kuluttua.

   Kasvu jatkuu. Tänään THL ilmoitti 872 tartuntaa (koko epidemian suurin määrä tähän mennessä), poisti 7, ja otti viivettä kiinni 56 tartunnan verran. Muuttumattomalla viivellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 872+7-56=823 (kevään ennätys oli 843).

    Sairaanhoidossa olevien suhde 10 päivää aikaisemmin löydettyihin uusiin tartuntoihin (musta viiva) on noussut noin 15 prosenttia kahden viimeisen päivän aikana. Sairaanhoidossa on nyt yhteensä 95 henkeä (vaaleanpunainen viiva).

     Tässä tähän asti raportoituihin tartuntoihin perustuva sairaanhoidon 10 päivän ennuste. Sininen viiva lasketaan 7 päivän sairaanhoidon keskiarvosta (musta viiva) ja ruskea viiva lasketaan tämänhetkisestä sairaanhoidon määrästä (vihreä viiva).

      Tässä sama kuva niin että x-akseli alkaa tämän vuoden alusta. Sairaanhoidossa olevien määrä nousee tämän mukaan 39-104 prosenttia seuraavien kymmenen päivän aikana, kun perusteena on jo todetut tartunnat.

       Ei ihme että tartuntojen määrä nousee. Testien määrä ei kasva.

        Tulos: positiivisten osuus on noussut heinäkuun 2020 (jolloin testauksen määrä rupesi nousemaan) jälkeiseen maksimiin.

         Tässä ylläoleva sairaanhoidon ennuste tavallisessa mittakaavassa. Sairaanhoidon luvut seuraavat tartuntoja noin 10 päivän viiveellä.

          Englannissa (=UK) testien määrä on vähentynyt nopeasti. Lisäksi lienee niin, että taudin kerran sairastanutta ei lasketa enää uudeksi tartunnaksi, vaikka testi toista väittäisikin. Positiivisten osuus, joka väheni 10 päivän ajan (20.7.-29.7.) on kääntynyt lievään nousuun.

           Englannissa (=alue) 15-29 -vuotiaiden ikäryhmien ilmaantuvuus on lähtenyt nousemaan 26.7. eli 7 päivää sen jälkeen, kun rajoitukset poistettiin. Nopeimmin kasvavat 20-24 -vuotiaiden tartunnat (4.8 prosenttia päivässä = 4x kuukaudessa).

            Englannissa (=alue) alle 18-vuotiaita on tähän mennessä joutunut sairaalahoitoon kolme kertaa niin paljon kuin edellisessä aallossa (talvi 2020-2021).

             Englannissa alle 18-vuotiaiden sairaalahoitoon joutuneiden määrä on ruvennut vähenemään. Jos ilmaantuvuus lähtee nousemaan uudelleen, tartunnat todennäköisesti seuraavat perässä.

              Jaa sosiaalisessa mediassa

              Arkisto