Suomen epidemia 23. heinäkuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu hidastuu. Se johtuu ennen kaikkea siitä, että Uudenmaalla ilmaantuvuus on lähtenyt alenemaan. Espoossa ilmaantuvuus on selvässä laskussa, ja Helsingissä nousu on pysähtynyt.

  Tänään THL ilmoitti 412 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 14 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 412+0+14=426 (punainen viiva).

   Pirkanmaalla tartuntojen määrä on lähtenyt nopeaan nousuun. Viimeisen viiden päivän aikana (18.7.-22.7. kasvu on ollut 8.3 prosenttia päivässä (11x kuukaudessa).

    Pirkanmaan ilmaantuvuuden nousu johtuu 20-24 -vuotiaista, joiden tartunnat ovat 19.7. jälkeen kasvaneet 12.8 prosenttia päivässä (tällä vauhdilla 37x kuukaudessa). Saa nähdä mitä vaikutuksia baarien sulkemisajan rajoituksilla on (vai onko mitään).

     Sairaanhoidossa olevien määrän kasvu kiihtyy. 18.7. jälkeen kasvu on ollut keskimäärin 3.73% päivässä eli 3x kuukaudessa (eilen samat luvut olivat 3.57% ja 2.86x).

      Suomessa sairaanhoito on seurannut uusia tartuntoja noin kahden viikon viiveellä. Niin nytkin, ja kumpikin kasvaa eksponentiaalisesti. Sairaalaan joutuvien määrä on nyt kuitenkin noin 55 prosenttia alempi kuin kevään epidemian aikana. Muutos on tapahtunut 4. aallon alkaessa.

       Tästä kuvasta laskettuna: sairaanhoidossa olevien määrä pysyy todennäköisesti viime kevään määrien alapuolella, kun ilmaantuvuus on enintään 2.2 kertaa viime kevään taso. Tämä kuva on voimassa vain nyt: tilanne saattaa muuttua.

        Englannissa ollaan varustautumassa siihen, että sairaalat eivät suoriudu enää, jolloin rajoitukset tuodaan takaisin elokuussa. Rajoitukset poistuivat 19.7. eli viisi päivää sitten.

        Palaan tähän sairaanhoidon kuvaan vielä. Jos sekä tartuntojen määrä että sairaanhoidossa olevien määrä kasvavat samaa vauhtia eksponentiaalisesti, niin tuo 4. aallon alussa tapahtunut 55 prosentin väheneminen tarkoittaa sitä, että saimme noin 3 viikkoa lisää aikaa.

         Sairaanhoidon määrä on kasvanut samaa vauhtia tartuntojen kanssa koko 2. ja 3. aallon ajan (1.7.2020-16.6.2021). Jos nyt, rokotusten ansiosta, sairaanhoidon kasvu ei yllä 4. aallossa samalle tasolle kuin tartuntojen kasvu, niin tilanne paranee jonkin verran edelleen.

          Jaa sosiaalisessa mediassa

          Arkisto