Suomen epidemia 22. heinäkuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu kiihtyy. Kasvu on levinnyt 15-24 -vuotiaista niin, että nopeimmin kasvavat nyt 25-39 -vuotiaiden tartunnat. Myös sairaanhoidossa olevien määrä on ruvennut kasvamaan 30.6. jälkeen.

  Tänään THL ilmoitti 404 tartuntaa, poisti 3, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 15 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä on 404+3+15=422 (punainen viiva).

   Suomessa sairaanhoidossa olevien määrä on 30.6. jälkeen noussut keskimäärin 1.9% päivässä. Viimeisen neljän päivän aikana vauhti on noussut 3.6 prosenttiin päivässä, mikä on hieman enemmän kuin kasvuvauhti Englannissa (UK) 31.5. minimin jälkeen (3.2%).

    Minusta tässä artikkelissa on virhe. Sairaanhoidossa olevien määrä on kasvanut eksponentiaalisesti kolmen viikon ajan, ja vauhti on noussut viime päivien aikana.

    Nyt tajusin. Iltalehti on käyttänyt artikkelissaan viikon vanhaa tietoa, vaikka ajan tasalla olevat tiedot sairaanhoidossa olevista saa THL:n tietokannasta joka päivä.

    STM ja THL puolestaan kertoivat 14.7. sairaalapotilaiden määrän olevan "vakaa", vaikka sairaanhoidossa olevien määrä oli tässä vaiheessa kasvanut eksponentiaalisesti jo kahden viikon ajan.

    Tässä on kiteytetty yllä kuvattu viestintä. Vaihe 1: ensin ei myönnetä kasvun alkaneen Vaihe 2: tilanteen väitetään olevan hallinnassa Vaihe 3: viranomaiset yllättyvät

     Tähän HS:n muuten hyvään artikkeliin on eksynyt virhe. Yli 60-vuotiaiden tartunnat ovat kolminkertaistuneet viimeisen kuukauden aikana. (@hsfi voitte tietysti itsekin tarkistaa nämä sanomiset THL:n luvuista.)

     Suomessa yli 60-vuotiaiden saamat tartunnat ovat kolminkertaistuneet 19.6. jälkeen. Viimeisen viikon (15.7.-22.7.) aikana kasvuvauhti on noussut 4.7 prosenttiin päivässä, eli yli 60-vuotiaiden tartunnat kasvavat nyt nopeammin kuin koko väestön tartunnat (3.6% päivässä).

      HUS:n alueella yli 60-vuotiaat saivat ensin osansa Pietarin, Himoksen ja juhannuksen tartunnoista. Sitten tuli hetkeksi hiljaista, ja viimeisen viikon aikana saadut tartunnat ovat levinneet 15-29 -vuotiailta juhlijoilta.

       Uudellamaalla yli 60-vuotiaiden tartunnat ovat kasvaneet keskimäärin 2.4 prosenttia päivässä 13.6. jälkeen. Viimeisen viikon aikana (15.7.-22.7.) kasvu on kuitenkin kiihtynyt 11.6 prosenttiin päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 27-kertaistuu kuukaudessa.

        Jaa sosiaalisessa mediassa

        Arkisto