Suomen epidemia 12. syyskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrän lasku on ruvennut hidastumaan, vaikka lasten testausta on vähennetty laumasuojapiireissä. Useissa laumasuojapiirien suurimmissa kaupungeissa ilmaantuvuus on kääntynyt nousuun.

  Tänään THL ilmoitti 976 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja otti raportoinnin viivettä kiinni 174 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä on 976+0-174=802 (punainen viiva).

   HUS:n ilmaantuvuus on ollut koko epidemian ajan selvästi korkeampi kuin maan toiseksi suurimman piirin Pirkanmaan (joka kuuluu tukahduttajiin). 2.9. (eli 27.8 + 6 päivän raportoinnin viive) ero oli 2.4-kertainen (263/108).

    Espoossa ilmaantuvuus näyttää kuitenkin lähteneen nousemaan siitä huolimatta, että lasten testausta on vähennetty.

     Myös Helsingissä ilmaantuvuus on lähtenyt nousemaan. Lasten testaamatta jättämisellä on siis saatu aikaan yhdeksän (9) päivää kestänyt tilanne, jonka aikana näytti siltä kuin tartuntojen määrä vähenisi. Plus iso kasa piilossa olevia tartuntoja.

      Suurista laumasuojapiirien kaupungeista ilmaantuvuus laskee enää ainoastaan Vantaalla ja Turussa. Tässä Vantaa.

       Jyväskylässä, missä pääsäntöisesti lopetettiin alle 12-vuotiaiden testaus, ilmaantuvuus on siitä huolimatta lähtenyt nousemaan. Lasten testauksen lopettamisella saavutettu ilmaantuvuuden väheneminen kesti 3 päivää (3.9.-5.9.).

        Myös Oulussa ilmaantuvuus näyttäisi lähteneen nousemaan.

         Myös Kouvolassa suotuisa ilmaantuvuuden kehitys näyttää päättyneen.

          Samoin Lahdessa ilmaantuvuus on kääntynyt nousuun.

           Tulos: testauksen vähentämisellä saavutettu näennäinen etu ilmaantuvuuden kehityksessä kesti yhdeksän (9) päivää. Tästä eteenpäin ilmaantuvuuden kehitystä ei saadakaan yhtä helposti kuriin, kun tehokkain keino (lasten testaus) on jo käytetty.

            Tässä kuolemien aikasarja (lähde:THL). Kuten on tiedossa, THL ei raportoi alle viiden hengen ikäryhmiä. Olen tulkinnut, että totaalin ja nimettyjen ikäryhmien erotus on 0-29 -vuotiaiden ikäryhmä. Deletoinnit ovat pitäneet 0-29 -vuotiaiden luvut koko ajan alle viidessä.

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto