Suomen epidemia 11. marraskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä nousi jälleen uuteen koko epidemian ennätykseen. Myös tartuntojen 7 päivän muutos on lähestymässä kaikkien aikojen ennätystä. Sairaanhoidon luvuista mitattu todellinen ilmaantuvuus on vielä noin 2.3 kertaa suurempi.

  Sairaanhoidon luvuista arvioitu todellinen tartuntojen määrä on nyt ylittänyt 2000 päivittäisen tartunnan rajan. Ero on lähtenyt syntymään sen jälkeen, kun testausta vähennettiin 27.8. jälkeen koko maassa.

   Jos testien määrää lähdetään nostamaan takaisin elokuun tasolle, todettujen tartuntojen määrä (musta viiva) rupeaa nousemaan kohti punaista viivaa. Nämä ovat niin sanottuja hyviä tartuntoja: jokainen löydetty tartunta on yksi vähemmän, joka levittää virusta esim. työpaikalla.

    Toinen keino arvioida todellisten tartuntojen määrää on käyttää 27.8. jälkeen tapahtunutta muutosta positiivisten osuudessa.

     Kun käytetään sekä sairaanhoidon määriä että positiivisten osuutta, saadaan tämä kuva. Nämä kaksi ero metodia antavat melko yhtenevän kuvan siitä, miten tartuntojen määrä todellisuudessa on kehittynyt.

      Koulujen syyslomat vähensivät todellisten tartuntojen määriä 24-28 prosenttia. Viime vuonnahan kävi samoin. Todellinen tartuntojen määrä oli korkeimmillaan juuri ennen ensimmäisten lomien alkua (lauantai 9.10.) ...

       .. ja todellinen tartuntojen määrä saavutti miniminsä 20.10.-23.10. eli juuri ennen kuin koulut alkoivat Uudellamaalla syyslomien jälkeen maanantaina 25. lokakuuta. Koulujen syyslomat ovat olleet ainoa hetki koko syksyn aikana, kun todellinen ilmaantuvuus on vähentynyt.

        Todettujen tartuntojen kasvu kiihtyy. Kaikki tartuntoihin liittyvät luvut nousevat. Mutta testien määrä on vihdoin ruvennut nousemaan ja positiivisten osuus ei noussut enää tänään. Efektiivinen rokotuskattavuus vähenee edelleen.

         Tartuntojen määrä nousee yhä nopeammin. Tänään THL ilmoitti 863 tartuntaa, poisti yhden, ja raportoinnin viive kasvoi 15 tartunnalla. Sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva uusien tartuntojen määrä on 863+1+15=879 (punainen viiva).

          Koko maassa efektiivinen rokotekattavuus (vähintään 80% teholla) putoaa edelleen. Syynä on 1) nopeasti vähenevät 2. rokotuksen määrät 2) aivan liian hitaasti edenneet 3. rokotuksen määrät

           Kolmansien rokotusten vauhti on niin hidas, että ne vain vähän hidastavat efektiivisen rokotuskattavuuden alamäkeä. Jotta luisu edes pysähtyisi, 3. rokotusten määrien pitäisi olla 0.98/0.36 = 2.7 -kertaiset.

            Jos halutaan nostaa efektiivinen rokotuskattavuus kuukaudessa takaisin sinne, missä oltiin parhaimmillaan, ja sen jälkeen nostaa efektiivistä rokotuskattavuutta edelleen, 3. rokotusten määrien pitäisi olla 20-25 -kertaiset.

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto