Suomen epidemia 23. heinäkuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

BA.5-epidemian ylikuolleisuuden nousu on todennäköisesti alkanut. Nousu on selkein 70-79 ja 60-69 -vuotiailla, joita ei ole rokotettu 4. kertaan, ja 25-39 -vuotiailla, joiden keskuudessa rokottamattomien osuus on kaikkein suurin.

    Aikuisten ikäryhmissä rokottamattomien osuus on suurin 18-34 -vuotiaiden keskuudessa. 5-11 -vuotiaista on 72 prosenttia rokottamatta.

      Tämä voidaan ilmaista myös toisin: 18-39 -vuotiaiden piirissä on 5-6 kertaa niin paljon rokottamattomia kuin yli 70-vuotiaiden piirissä. Ylikuolleisuus on nyt lähtenyt nousemaan osassa näistä ikäryhmistä. BA.5-aalto alkoi 16.5.2022.

        Viimeksi kun katsoin niin rokottamattomia on kuollut noin 20 kertaa niin paljon kuin rokotettuja.

          25-29 -vuotiaiden ylikuolemat ovat nousseet selvästi. Deltan ja BA.1:n taso on jo ohitettu. Rokottamattomia on 5.8 kertaa niin paljon kuin eniten rokotetussa ikäryhmässä. Puolet viimeisen viikon kuolemista oli ylikuolemia.

            Myös 30-49 -vuotiaiden ylikuolemien määrä näyttäisi lähteneen nousuun (vaikka osa viimeisten viikkojen luvuista puuttuu vielä).

              Tässä koko väestön ylikuolemien kehitys. Osa viimeisten 4-6 viikon tiedoista puuttuu vielä. Ylikuolemien määrän muutos viimeisen viikon aikana on (441+2527)/52/7 = 8 henkeä päivässä.

                4. rokotuksen teho näkyy tässä kuvassa. Yli 80-vuotiaiden ylikuolemat ovat pudonneet selvästi miinukselle, ja selvästi alemmas kuin 70-79 -vuotiaiden ikäryhmässä. Ero yli 80-vuotiaiden hyväksi on tällä hetkellä (1262+459)= 1721 kuolemaa vuodessa.

                  Sitä vastoin 70-79 -vuotiaiden ylikuolleisuus on edelleen reilusti plussan puolella, ja BA.5:n nousu on selvästi suurempi kuin yli 80-vuotiailla. 19.6. ainoastaan 13 prosenttia 70-79 -vuotiaita oli rokotettu 4 kertaa (nyt 20 prosenttia).

                    Arvioin, että rokottamalla 70-79 -vuotiaat samaan aikaan yli 80-vuotiaiden kanssa olisi tähän mennessä säästetty 331 kuolemaa. Jokainen viikko = 39 kuolemaa lisää. THL ei kuitenkaan ota laskelmissaan kuolemia huomioon (vaan ainoastaan erikoissairaanhoidon).

                      En olekaan niin varma 60-69 -vuotiaiden ylikuolleisuuden noususta. Luvut ovat kuitenkin plussalla (mikä näkyy kumulatiivisesta käyrästä). Rokotetut yli 80-vuotiaat ovat ainoa yli 50-vuotiaiden ikäryhmä, jonka ylikuolleisuus on nyt negatiivinen.

                        Rokottamalla 60-69 -vuotiaat 4. kertaan olisi tämän arvion mukaan ollut 181 kuolemaa vähemmän viimeisen noin kolmen kuukauden aikana. THL ei kuitenkaan laske rokotteiden tehoa kuolemaa vastaan.

                          Tässä näkyy, kuinka menestyksekkäät yli 80-vuotiaiden 4. rokotukset ovat olleet. Rokotukset ehtivät juuri BA.2:n aikaan, ja sen jälkeen ylikuolleisuus on pudonnut koko maan toiseksi alhaisimmalle tasolle, mukaanlukien nuoret ikäryhmät (!).

                            Tässä kuvassa on nuorten ikäryhmien ylikuolleisuus. Jyrkästi putoava punainen viiva on sama yli 80-vuotiaiden viiva kuin yllä olevassa kuvassa. 4. rokotuskierros on ollut äärimmäisen tehokas.

                              Tässä kuvassa näkyy myös, miten 5-9 -vuotiaiden ylikuolleisuus on pysynyt positiivisena. Noin 72 prosenttia 5-11 -vuotiaista on edelleen kokonaan rokottamatta.

                                Tässä 0-39 -vuotiaiden kumulatiiviset ylikuolemat epidemian alusta asti. Rokottamattomien 0-4 -vuotiaiden kehitys on jäänyt jälkeen vanhemmista ikäryhmistä. 5-9 -vuotiaiden lasten ylikuolemien määrä nousee koko ajan. 5-11 -vuotiaista 28% on rokotettu 1x ja 15 prosenttia 2x.

                                  THL:n 5-11 -vuotiaiden lasten rokotuksia koskevassa tiedotustilaisuudessa 2.12.2021 THL:n Mia Kontio sanoi: "emme jokainen tarvitse rokotetta, vaan saamme luonnonbuustereita".

                                    Olen samaa mieltä @lasleh ja @katjairinaa kanssa siitä että influenssa-aalto on tulossa, sillä erolla että ...

                                      ... influenssa-aalto alkoi jo - huhtikuussa samaan aikaan BA.2-epidemian kanssa. Sitä ennen influenssan määrä oli käytännössä nollassa, jonne se oli pudonnut maaliskuun 2020 jälkeen kun koronan 1. aalto iski.

                                        Nyt tulee olemaan mielenkiintoista, miten tämä uusi kausivaihtelu selitetään. Päättelen että Covid-19 variantit ovat ehkä syrjäyttäneet vuodenajat kausivaihtelun juurisyynä.

                                          HIV:n (HIV+AIDS) määrä on kolminkertaistunut sen jälkeen, kun BA.2 -epidemia alkoi. Aikavälillä 28.2.-30.6.2022 kasvu on ollut keskimäärin 48.5 prosenttia kuukaudessa, eli jos nykyinen vauhti jatkuu, tartuntojen määrä 120-kertaistuu vuodessa.

                                            Toivon ettei Suomessa ole menossa yleisempää väestön terveyden rapautumista. Siitä vastuussa on THL.

                                              Palaan näihin ylikuolemiin ikäryhmittäin. Tässä alle 40-vuotiaiden ikäryhmät. Rokottamattomat 0-4 -vuotiaat ja pääosin rokottamattomat 5-9 -vuotiaat ovat selvästi korkeammalla tasolla kuin 10-39 -vuotiaiden ikäryhmät.

                                                Raja menee 40 vuoden kohdalla. Ylikuolleisuus on negatiivinen alle 40-vuotiaiden ikäryhmissä ja positiivinen sitä vanhemmissa.

                                                  Sekä 4. rokotuskierros (3-4/2022) että varsinkin 1.-2. rokotuskierros (2-5/2021) ovat alentaneet yli 80-vuotiaiden ylikuolleisuutta selvästi.

                                                    Myös Financial Times on havainnut työkyvyttömyyden nousun. Tästä on FT:n mukaan tulossa koko vuosikymmenen SE juttu.

                                                      Nyt myös Forbes on havainnut työkyvyttömyyden nousun. Työntekijöiden löytäminen tulee yhä vaikeammaksi.

                                                      Työkyvyttömyyden ensimmäinen seuraus Suomessa: julkisen sairaanhoidon palkat ovat ruvenneet antamaan periksi tilanteessa, missä sairaaloiden henkilökunnasta jopa 10-40 prosenttia ei pysty tulemaan töihin.

                                                      Jos Suomessa työkyvyttömyys jatkaa kasvuaan nykyisellä vauhdilla, niin kahden vuoden päästä kaikki työikäiset ovat sairaana joka kuukausi.

                                                        Suomessa kaikki eivät vielä ole mieltäneet ongelman vakavuutta. Long Covid -oireita kirjataan mm. sopeutumishäiriöiksi, ja julkinen keskustelu työkyvyttömyydestä ei ole vielä alkanut.

                                                        Jaa sosiaalisessa mediassa

                                                        Arkisto