Suomen epidemia 28. marraskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Pääkaupunkiseudulla 7 päivän ilmaantuvuuden kasvu hidastuu, mutta samaan aikaan tauti leviää edelleen voimalla uusiin kuntiin. Pohjois-Pohjanmaalla tartuntojen kasvu kiihtyy nopeasti.

  Tartuntojen kasvun hidastuminen pääkaupunkiseudulla näkyy koko maan kasvuluvuissa. Kasvu oli voimakkaimmillaan 23.11., ja tuli tänään hieman alaspäin.

   Tältä se eksponentiaalinen kasvu näyttää. Ilmoitettujen tartuntojen määrä (laskettuna muuttumattomalla viiveellä) 5.5-kertaistuu kuukaudessa nykyisellä vauhdilla (5.7% päivässä). Monessa paikassa kasvu on kuitenkin moninkertainen.

    Virus leviää voimalla kuntiin. Kasvu ei ole paljoa hidastunut sen jälkeen, kun se alkoi 18. marraskuuta.

     Tässä omat johtopäätökseni siitä, mistä tämä 18.11. alkanut kasvu sai alkunsa.

      Samalla kun tauti leviää uusiin kuntiin, keskimääräinen 7 päivän ilmaantuvuus nousee. Kasvu oli kovimmillaan 24.11. (8.1 prosenttia päivässä) ja on sen jälkeen hieman hidastunut.

       Tauti leviää voimalla kuntiin. Niiden kuntien määrä, joissa on ollut uusia tartuntoja, kaksinkertaistuu tällä vauhdilla kahdessa viikossa. Viisi kuukautta onnistuttiinkin sinnittelemään 21.6.-17.11.).

        Pohjois-Pohjanmaa on tänään siirtynyt leviämisvaiheeseen. Ei ihme. Pohjois-Pohjanmaalla 7 päivän ilmaantuvuuden nousu on kiihtynyt 35 prosenttiin päivässä, eli tartuntojen määrä 8-kertaistuu viikossa tällä vauhdilla.

         Oulussa 7 päivän ilmaantuvuus kasvaa tällä hetkellä 32 prosenttia päivässä (2 päivän keskiarvo), eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 7-kertaistuu viikossa.

          Syy siihen, miksi tartuntojen kasvu on Pohjois-Pohjanmaalla vielä kovempaa kuin Oulussa, on tässä. 18.11. jälkeen tauti on levinnyt 8 uuteen kuntaan, joissa ilmaantuvuus nousee nopeasti.

           Jottei kokonaisuus unohtuisi: tässä tämän päivän tartunnat. Eniten Pohjois-Pohjanmaalla, HUS-alueella ja Kymenlaaksossa suhteessa väestöön.

            Vantaalla on seulottu tautia kahdesta koulusta. Rekolan koulusta löytyi 92 kertaa niin paljon tautia kuin Vantaalla oli keskimäärin. Rekolan koulun ilmaantuvuus oli 13800, eli 7 kertaa niin paljon kuin Rautalammilla (Suomen pahin epidemia).

             Vantaalla altistuneiden osuus koko HUS-alueen altistuneista laski nopeasti lokakuun lopussa, mutta on marraskuussa pysynyt paikallaan (punainen viiva).

              Helsingissä 7 päivän ilmaantuvuuden kasvu on hidastunut. Viimeisen neljän päivän aikana ilmaantuvuus kasvoi keskimäärin 0.9 prosenttia päivässä (1.3x kuukaudessa). Hyvä juttu.

               Myös Vantaalla 7 päivän ilmaantuvuuden kasvu on hidastunut. Nyt ilmaantuvuus tuli jo alaspäin (28.11.).

                Myös Espoossa 7 päivän ilmaantuvuuden nousu on hidastunut.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto