Suomen epidemia 21. tammikuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Positiivisten osuus nousee erityisesti HUS.n alueen ulkopuolella. Kuolemien määrä kasvaa voimakkaasti, mutta vakavasti sairaiden määrä vähenee.

  Testauksen muuttuessa positiivisten osuudesta on tullut paras epidemian mittari. Positiivisten osuus saavutti miniminsä 10.1.-13.1. ja on noussut sen jälkeen.

   Positiivisten osuus on lähtenyt nousuun 8/21 sairaanhoitopiirissä. Pirkanmaalla, missä positiivisten osuus (38.5%) on maan korkeimmalla tasolla, tehtiin tänään kaikkien aikojen ennätys tartuntojen määrässä.

    Positiivisten osuus laskee tai pysyy paikallaan 13/21 sairaanhoitopiirissä. Seuraavaksi ovat lähdössä nousuun Pohjois-Pohjanmaa ja Varsinais-Suomi, joissa väheneminen on pysähtynyt.

     Todettujen tartuntojen määrä on ruvennut vähenemään noin 16.1. jälkeen. Osa sairaanhoitopiirien luvuista on toistaiseksi ilmoittamatta.

      Sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva uusien tartuntojen määrä on ruvennut kasvamaan vajaan viikon kestäneen tauon jälkeen (sininen viiva = kasvuprosentti). Myös raportoinnin viive on kasvanut (keltainen viiva).

       Tänään THL ilmoitti 10747 tartuntaa, poisti 9, ja raportoinnin viive kasvoi 28 tartunnalla. Sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva uusien tartuntojen määrä = 10747+9+28 = 10784 (punainen viiva).

        Sairaanhoitopiirien ilmoittamien testien määrä kasvaa. Osa niistä on THL:llä vielä ilmoittamatta.

         Suomessa kuolemien määrä on noussut koko epidemian korkeimmalle tasolle. Nopeimmin kasvavat 70-80 -vuotiaiden kuolemat. Syynä on todennäköisesti myöhässä olevat 3. rokotukset.

          THL näytti eilisessä tilannekatsauksessa kuvan, joka antaa väärän kuvan kuolemien määrän kehityksestä. Tässä on käytössä vanha kikka, eli julkaistaan tietoja, vaikka kaikki luvut eivät raportoinnin viiveen vuoksi ole vielä tulleet. Tällöin kuva kuin kuva näyttää hyvältä.

           Alle 30-vuotiaiden kuolemien kasvuvauhti on 3.5-kertaistunut 25.12. jälkeen. Aikavälillä 6.7.-25.12. kasvu oli 0.94 prosenttia päivässä (1.22x kuukaudessa), kun 25.12.-4.1. vauhti on ollut 3.4 prosenttia päivässä (2.74x kuukaudessa).

            Suomessa on nyt kuusi alle 20-vuotiasta, joilla oli korona kuollessaan. Näistä 1/3 on deletoitu. Kuolleiden määrä on kaksinkertaistunut viimeisen viikon aikana.

             Jonotusaika testiin nousi jopa 6 päivään tammikuun ensimmäisellä viikolla, mutta on nyt palautunut 1-2 päivään pääkaupunkiseudulla. Tässä kuva jonotusajan muutoksella korjatuista tartuntojen määristä. Minimi on ollut noin 10.1.

              Vaikka todettujen tartuntojen määrä vähenee pääkaupunkiseudulla, niin jätevedestä mitattu viruksen määrä on voimakkaassa kasvussa.

               Helsinki: todettujen tartuntojen määrä antaa todennäköisesti liian optimistisen kuvan tilanteesta.

                Jaa sosiaalisessa mediassa

                Arkisto