Suomen epidemia 6. lokakuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Sairaalahoidon määrien erittäin nopea kasvu jatkuu. Nykyisellä kasvuvauhdilla sairaalahoidon määrä suhteessa väestöön nousee TAYS:n ja OYS:n alueilla seuraavan viikon aikana kaikkien aikojen pahimmalle tasolle.

  Sairaalahoidon ilmaantuvuus (eli sairaalahoidon määrä suhteessa väestöön) nousee erittäin nopeasti TAYS:n (Tampere) ja OYS:n (Oulu) alueilla. Lähes koko nousu on tapahtunut HYKS:n (Helsinki) ulkopuolella.

   Sairaalahoidon positiivisten osuus (mikä eliminoi testauksen vaihtelun) on selvässä nousussa. Alueiden välillä on suuria eroja. TAYS:n alueella sairaalahoidon positiivisten osuus nousee seuraavan viikon aikana koko epidemian korkeimmalle tasolle.

    Vakavasti sairaiden (teho-osastolla ja erikoissairaanhoidossa olevien) määrä on TAYS:n (Tampere) alueella noussut ensi kertaa samalle tasolle kuin HYKS:n alueella, vaikka HYKS:n alueella on 2.21m/0.91m = 2.4 kertaa niin paljon väestöä kuin TAYS:n alueella.

     @THLorg raportoinnissa on jälleen ongelmia: kaikki viimeisen viikon tartunnat puuttuvat. Ongelmat alkoivat viikko sitten (29.9.2022) ja ovat pahentuneet tämän viikon aikana (6.10.).

      Ruotsissa BA.5-rokotteiden jakelu alkaa ensi viikolla. Suomi ?

       Kaikki tartuntojen kasvua kuvaavat keskeiset mittarit (tartuntojen positiivisten osuus ja jätevedestä löydetty viruksen määrä) nousevat lähes pystysuoraan ylöspäin.

        Iso-Britanniassa nousevat BQ.*, BF.7 ja BA.2.75.2.

        Kaikille näille uusille varianteille on yhteistä se seikka, ettei sairastetusta taudista ole juuri hyötyä. Sivu 3.

        Tanskassa kehitys on samansuuntaista kuin Iso-Britanniassa. Luvut viikolle 39 asti (2.10.2022).

        Tanska: sekä ilmaantuvuus että positiivisten osuus on suurin vanhimmissa ikäryhmissä.

        Iso-Britanniassa terveydenhoitojärjestelmän asteittainen luhistuminen on johtanut siihen, että yli puoli miljoonaa henkeä ei pysty käymään töissä. Nousu on tapahtunut ennenkaikkea seuraavilla alueilla: krooninen kipu, mielenterveys ja Long Covid.

         Iso-Britanniassa mielenterveyden ongelmien nopea kasvu on osaltaan nopeasti kasvaneiden poissaolojen takana. Työkyvyttömillä on useita ongelmia, joita vaan ei enää jaksa hoitaa.

          Yhdysvalloissa tehdyssä isossa tutkimuksessa (N=153760) mielenterveyden ongelmat olivat kaikkein suurin koronan jälkitautien ryhmä.

          Mielenterveyden ongelmien määrä kasvaa nopeasti sitä mukaa kuin sairastettujen koronainfektioiden määrä kasvaa. Kolmannen tartunnan jälkeen riski joutua mielenterveysongelmien takia sairaalaan kolminkertaistui.

          Myös Suomessa mielenterveyden ongelmien kasvu on rajua. Suomessa psykoterapia on ajautunut "täyteen kaaokseen" (HS 6.10.2022). Lehti ei kuitenkaan mainitse niitä syitä, miksi kysyntä on kasvanut. (Flunssa?)

          BA.5 ja Long Covid: arviolta 21.5 prosentilla tartunnan saaneista on oireita vielä neljä viikkoa tartunnan saamisen jälkeen.

           Rokotus alentaa todennäköisyyttä saada Long Covid 30-40 prosenttia.

           Palaan vielä tähän kuvaan positiivisten osuuden ja jätevedestä löydetyn viruksen määrän kehityksestä.

            Sekä positiivisten osuus että jätevedestä löydetyn viruksen määrä nousevat nyt nopeammin kuin kertaakaan aikaisemmin kevään BA.2- ja kesän BA.5 -epidemioiden aikana.

             Sekä tartuntojen positiivisten osuus että jätevedestä löydetyn viruksen määrä nousevat nyt lähes yhtä nopeasti kuin joulu-tammikuussa, kun BA.1 korvasi Deltan.

              Ylempänä on ollut puhetta siitä, ettei sairastettu tauti suojaa näiltä uusilta varianteilta (BQ.*, BA.2.75.2, BF.7 jne.). Näin näyttäisi olevan: se vauhti, millä nämä uudet variantit korvaavat perus BA.5 -varianttia on melkein yhtä kova kuin silloin kun BA.1 korvasi Deltan.

               Tässä lienee syy siihen, miksi suomalaisia ei rokoteta.

                Samat henkilöt päättävät sekä koronarokotuksista että tutkimuksista (johon tarvitaan suuri määrä rokottamattomia, sekä niitä joilla on kulunut 1, 6, 12, 18, 24, 30 ja 36 kuukautta edellisestä rokotuksesta).

                 Väitän: tämä kaikki palvelee yhtä ja samaa päämäärää. Samat henkilöt päättävät sekä tutkimuksista että siitä, kuka elää ja kuka kuolee (eli rokotuksista).

                  Tutkimukset eivät onnistu, ellei tule riittävää määrää sairastuneita ja kuolleita.

                   Jotta kokonaiskuva ei unohtuisi: tässä on hyvä vertailu koronan ja influenssan välillä.

                    Nyt myös HUS:n alueella sairaalapotilaiden määrä on lähtenyt jyrkkään nousuun. @lasleh raportoima potilasmäärä on viimeisen viikon aikana noussut 37 prosenttia (4x kuukaudessa) ja viime perjantain jälkeen 19 prosenttia (6x kuukaudessa).

                     Nyt raportoidaan heinä-elokuun kuolemia. THL väittää epidemian olevan ohi, mutta samaan aikaan BA.5 on noussut toiseksi pahimmaksi variantiksi, ohittaen Deltan ja BA.2:n. Lisäksi sairaaloiden tilanne on noussut pahimmaksi koskaan (esim. Jorvi).

                      BA.5-variantin kuolemien huippu ajoittuu heinäkuun toiselle viikolle, juuri samalle kohdalle kuin uutiset sairaaloiden pahasta tilanteesta (esim. Tays ja HUS). Sairaaloiden tukalalla tilanteella ja kuolemien määrällä on selvä yhteys.

                       Veikkaan että myös päivystyksen ruuhkilla ja kuolemien määrällä on yhteys. (Kuinka monta asiakasta mahtuu sisätiloihin odottamaan @Tays_sairaala ? Jonotetaanko vastaisuudessa ulkona pakkasessa?)

                        THL sanoi asian kerrankin rehellisesti niinkuin se on: "kaikki tartuntoja LISÄÄVÄT toimet ovat jo käytössä". Loistavaa journalismia YLE:ltä. Kiitos @kaisasaurio ja @JuhanaHarju .

                        Uudet rokotteet tehoavat nyt voimakkaassa kasvussa olevaan BQ.1* varianttiin. (Tai siis tehoaisivat.)

                        Päättelen että työikäinen väestö tulee ikävä kyllä saamaan BQ.1* tartunnan, sillä heille ei tarjota tehokkaampaa rokotetta.

                        YLE sekoittaa uudet ja vanhat tartunnat ja yrittää luoda kuvan, ettei korona nyt niin paha olekaan. Koronaan on kuitenkin kuollut 2020-2022 noin kaksi kertaa niin paljon ihmisiä vuodessa kuin tuberkuloosiin. Lisäksi ylikuolemat.

                         Our World in Datan mukaan koko maailmassa on 23.3.2020 jälkeen kuollut 932 päivän aikana 6.56 miljoonaa henkeä koronaan, eli 2.57 miljoonaa vuodessa. Vauhti on 1.7 kertaa niin suuri kuin tuberkuloosin 1.5 miljoonaa vuodessa.

                         Suomessa koronatartuntoja on 51935/15= 3462 kertaa niin paljon kuin tuberkuloositartuntoja. Lisäksi testausta on vähennetty, eli tässä ei ole lainkaan kaikki luvut. Mikä siinä onkin ettei koronaa ole tahtoa saada hallintaan samalla tavalla kuin tuberkuloosi ja polio saatiin.

                          Viimeisen 12 vuoden aikana tuberkuloositartuntojen määrä on vähentynyt, ja yhtään poliotartuntaa ei ole THL:n tietokannassa. Mikä siinä onkin että näiden tautien hoitamiseen riittää tahtoa, mutta koronaan suositellaan laumasuojaa (= sanotaan että tartunta suojaa taudilta) ?

                           En usko että nämä @Elinkeinoelama ja @duunarit vaatimukset johtavat mihinkään, sillä tässä maassa toteutetaan THL:n määrittelemää laumasuojaa. Se, että joku jää työkyvyttömäksi, on toisarvoista.

                           Lisää variantteja tulossa. Veikkaan että tästä XBB:stä kuullaan vielä (kasvaa nopeammin kuin mikään muu). On niin uusi ettei ole vielä Gisaid-tietokannassa.

                            Nyt nousussa olevat BQ.1.* ja BA.2.75.2 häviävät kasvuedulla mitattuna näille uusille XBB-varianteille.

                             Long Covid + jälkitaudit.

                              Kesäkuussa julkaistun massiivisen tutkimuksen mukaan (N= 153000) todennäköisyys joutua sairaalahoitoon 50-kertaistui 3. tartunnan kohdalla.

                               THL väittää sinnikkäästi edelleen, että tartunta antaa suojan (mutta vain niille jotka eivät kuolleet).

                                Floridassa kuolemien määrä 2.5-kertaistui, kun sairaanhoitojärjestelmä joutui antautumaan koronan edessä. 25-44 -vuotiaat. Suomessa TAYS ja OYS alueilla tilanne on pahin.

                                 On isänmaallinen teko ottaa rokote. Lisäksi säästyy oma henki. Nyt kuolevat ne, jotka menivät uskomaan venäjänmielisten rokotusvastaisia puheita.

                                  Jaa sosiaalisessa mediassa

                                  Arkisto