Suomen epidemia 16. helmikuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu jatkuu. Positiivisten osuus on edelleen nousussa. Sairaanhoidossa olevien määrän kasvu on kuitenkin hidastunut.

  Omicron BA.2:n osuus on tämän arvion mukaan noussut noin 20 prosenttiin uusista tartunnoista koko maassa. Kasvuvauhti (noin 8 prosenttia päivässä) on noin 1/5 BA.1:n kasvuvauhdista HUS:n alueella joulukuun alussa.

   Tänään THL ilmoitti 5956 tartuntaa, poisti 2 ja otti viivettä kiinni noin 772 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 5956+2-772= 5186 (punainen viiva).

    Tänään oli ensimmäinen päivä, kun Pirkanmaan luvut puuttuivat näistä kuvista. Eilen Pirkanmaalla oli 404 tartuntaa, mikä vastaa noin 6.5% koko maan tartunnoista. Vaikutus on kertaluonteinen ja kestää noin 7-10 päivää, jonka jälkeen kasvu palautuu normaaliksi.

     HYKS erityisvastuualueen luvut vähenevät niin nopeasti, että koko maan sairaanhoidon kasvu on lähes pysähtynyt. Nopeinta sairaanhoidon kasvu on TAYS (Tampere) ja KYS (Kuopio) erityisvastuualueilla.

      Tässä yleiskuva positiivisten osuuden, sairaanhoidon ja kuolemien määrien kehityksestä. Vakavasti sairaiden määrä (vaaleansininen viiva) on edelleen lievässä nousussa.

       Kaikkien sairaanhoidossa olevien määrä (tummansininen viiva) seuraa melko hyvin positiivisten osuutta (keltainen viiva).

        Päivittäinen kuolemien määrä (arvioidun kuolinpäivän mukaan) on tähän mennessä noussut sairaanhoidon mukana. Viimeistään seuraavien 2-3 viikona aikana nähdään, seuraako kuolemien määrä vakavasti sairaiden määrää vai sairaanhoidossa olevien kokonaismäärää.

         HYKS erityisvastuualueella sairaanhoidossa olevien määrä on pudonnut noin kolmanneksen (36%) 25.1. huipulta.

          TYKS (Turku) erityisvastuualueella sairaanhoidossa olevien määrä on noussut koko epidemian korkeimmalle tasolle, vaikka esimerkiksi Varsinais-Suomessa todettujen tartuntojen huippu oli jo yli kuukausi sitten (14.1.).

           TAYS erityisvastuualueella (Tampere) sairaanhoidossa olevien määrä nousee edelleen nopeaa vauhtia.

            KYS erityisvastuualueella (Kuopio) sairaanhoidossa olevien määrä nousee nopeinta vauhtia koko epidemian aikana.

             Myös OYS erityisvastuualueella (Oulu) sairaanhoidossa olevien määrä on noussut nopeasti. Tällä viikolla vauhti on hieman hidastunut.

              Jokainen variantti on tähän mennessä ollut koko maan kannalta pahempi kuin edellinen. Ilman rokotuksia tilanne olisi vielä monta kertaa pahempi (ja rokottamattomille on). Suurinta osaa Omicron kuolemista ei todennäköisesti ole raportoitu vielä.

               Jaa sosiaalisessa mediassa

               Arkisto