Suomen epidemia 13. lokakuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Sairaanhoidossa olevien määrän nopea kasvu jatkuu. Kasvun kärkeen ovat nousseet TAYS, KYS ja OYS erityisvastuualueet. TYKS ervan alueella sairaanhoidon tilanne on pahin. HUS:n luvut kasvavat hitaimmin.

  TAYS erityisvastuualueella (Tampere) sairaanhoidossa olevien määrä on viimeisen viikon aikana (6.10.-13.10.) yli kaksinkertaistunut. Kasvu aikavälillä 6.10.-13.10. on 10.4 prosenttia päivässä = 19x kuukaudessa.

   OYS erityisvastuualueella määrät ovat vähentyneet viikonlopun jälkeen. Sairaanhoidon kasvu viimeisen viikon aikana (6.10.-13.10.) on 6.9 prosenttia päivässä = 7.5x kuukaudessa.

    Yli 80-vuotiaiden kuolemien määrä nelinkertaistuu tällä hetkellä joka kuukausi. THL kuitenkin miettii, että kannattaako enintään 15 euron hintaista kolmatta rokotetta antaa, koska ei ole varmuutta sen hyödystä terveydelle.

     Sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa 4.3 prosenttia päivässä = 3.5x kuukaudessa (musta viiva). Suomen epidemian kaikkien aikojen ennätystaso (313 / 29.3.2021) ohitetaan nykyisellä kasvuvauhdilla 27.10., ja siihen vaadittavat tartunnat saadaan seuraavan viikon aikana.

      Kuolemien määrä on seurannut sairaanhoidon määriä tiukasti 4. aallon aikana. Ennustan kuolemien määrän lähtevän rajuun nousuun seuraavan kahden viikon aikana. Suurin osa kuolleista on yli 80-vuotiaita (osuus nyt 65%, kaksinkertaistunut viimeisen 5 viikon aikana.)

       Tartuntojen kasvu kiihtyy koko ajan: kasvuprosentti (vaaleanpunainen viiva) nousee jatkuvasti.

        Tänään THL ilmoitti 753 tartuntaa, poisti yhden, ja raportoinnin viive kasvoi 8 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien ilmoittamiin lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä on 753+1+8=762 (punainen viiva).

         Testien määrä ei nouse. Positiivisten osuus jatkaa ylöspäin.

          Testien määrä on tullut uuden 6.9. ohjeistuksen myötä alas, eikä todennäköisesti koko maan tasolla nouse ennen kuin hallituksen näkemys epidemian tilanteesta muuttuu, ja sen myötä uudet ohjauskirjeet lähtevät sairaanhoitopiireihin.

           Niissäkin sairaanhoitopiireissä, missä testien määrä on lähtenyt nousuun, toteutunut nousu on jäänyt vaatimattomaksi. Samaan aikaan sairaanhoidon ja kuolemien määrä nelinkertaistuu kuukaudessa.

            Edes Varsinais-Suomessa ei ole tohdittu lähteä nostamaan testauksen määrää, vaikka teho-osasto pursuaa yli äyräidensä ja muuta toimintaa on jouduttu rajoittamaan. On mielenkiintoista seurata, miten kauan tilanteen annetaan jatkua.

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto