Suomen epidemia 29. syyskuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Sairaalahoidossa olevien määrä on ylittänyt kesän BA.5-epidemian tason. Myös positiivisten osuus nousee nopeasti. Todennäköisesti eniten kasvussa olevat variantit ovat BQ.1*, BA.2.3.20 ja BA.2.75*.

  Euroopassa BA.2.3.20 on kiilannut BA.2.75* varianttien ohi toiseksi korkeimmalle sijalle, ja BA.2.75.2 näyttää hävinneen johtopaikoilta kokonaan. Johdossa on BQ.1*.

   OYS:n (Oulu) alueella sairaalassa on nyt enemmän koronapotilaita kuin kesän BA.5-epidemian aikana. Vain HYKS:n (Helsinki) alueella potilasmäärät eivät ole nousseet.

    Sairaalahoidon positiivisten osuus (= sairaalahoidossa olevien suhde testien määrään) on erittäin nopeassa nousussa. TAYS:n alueella (Tampere) sairaalapotilaita on yli kolme kertaa niin paljon kuin HYKS:n alueella (Helsinki) suhteessa testattuihin.

     Sairaalat ovat täynnä. Testaus on vähentynyt noin 90%. Jos koronaa ei ole löydetty testaamalla, niin potilas luokitellaan muuksi kuin koronapotilaaksi. Näistä syistä tämä sairaalahoidon positiivisten osuus on paras mittari yleiselle sairaalahoidon tilanteelle.

      Jätevedestä löydetyn viruksen määrä on erittäin voimakkaassa nousussa, samoin kuin tartuntojen positiivisten osuus, joka on jo ylittänyt tammikuun alun BA.1 epidemian tason.

       Sama uskomattoman voimakas jätevedestä löydetyn viruksen nousu näkyy tässä ...

        ja tässä.

         Suomessa on yli 80-vuotiaita rokottamatta neljänteen kertaan (100-71.2)/(100-83.3)= 1.7 kertaa niin paljon kuin Ruotsissa. Lisäksi Ruotsissa on vähintään 40 prosenttia yli 80-vuotiaista rokotettu jo viidenteen kertaan.

          Jokainen meistä voi itsenäisesti miettiä, onko maskeista hyötyä vai ei. THL jatkaa WHO:n suosituksen vastaista linjaa maskien suhteen.

           THL jätti sanomatta, että niissä maissa, joissa maskit eivät ole käytössä, kuolee viisi (5) kertaa niin paljon ihmisiä koronaan verrattuna niihin maihin, joissa maskit ovat käytössä. Suhteessa väestöön.

            Tampereella päivystyksen tilanne pahenee. Nyt ollaan jo punaisella. (THL kuitenkin väittää koronan olevan jo ohi.)

            Näyttäisi siltä, että yritykset siirtyvät käyttämään maskeja sitä mukaa kun tavoitteista ruvetaan jäämään.

             Sairaalat ovat täynnä, mutta ainakaan tartuntataudeista ei ole kyse. Influenssatartuntoja oli THL:n mukaan syyskuussa 47 kappaletta koko maassa.

              Kuvasta näkyy myös hyvin, että Covid-19 pandemialla näyttää olleen suotuisa vaikutus muihin tartuntatauteihin. Huhtikuussa 2020 tartuntatautien määrä aleni noin kolmannekseen, ja on sen jälkeen pysynyt alhaisena.

               BQ1.1 kasvaa karkeasti 10% päivässä nopeammin kuin BA.5.2, eli power (1.1,30)= 17x kuukaudessa. BA.5.2 on nykyinen valtavariantti (syyskuu) Euroopassa.

                Tämän vuoden paras uutinen.

                 THL:n "lääketieteelliset syyt" ajoivat maan sairaalajärjestelmän johtamisen yli. Tulos: sairaaloihin ei pääse.

                  Hybridi-immuniteetti kuuluu science fiction -osastolle.

                   Myös lastenlääkäri @NieminenTea lanseeraama käsite "infektiovelka" kuuluu Science Fiction -osastolle.

                    Jaa sosiaalisessa mediassa

                    Arkisto