Suomen epidemia 14. joulukuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Omicron-ennuste on kiihtynyt hieman. HUS:n alueella tartuntojen kasvu on 2.5-kertaistunut viimeisen kolmen päivän aikana (8.12.-11.12.) verrattuna edelliseen viikkoon.

  Tartuntoja ja testejä näyttää puuttuvan normaalia enemmän, eli raportoinnin viiveet ovat kasvaneet. Loppuviikon luvut näyttävät tilanteen paremmin.

   Tänään THL ilmoitti 1676 tartuntaa, poisti 0, ja otti kiinni raportoinnin viivettä 267 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä on 1676+0-267 = 1409 (punainen viiva).

    Omicronin kasvu rupeaa näkymään HUS:n alueen luvuissa. Viimeisten kolmen päivän aikana (8.12.-11.12.) kasvuvauhti on ollut 4.3 prosenttia päivässä (3.5x kuukaudessa), kun se aikavälillä 26.11.-5.12. oli 1.7 prosenttia päivässä (1.6x kuukaudessa). Nousu on 2.5-kertainen.

     Tässä uusi Omicron ennuste. Olen olettanut että koko maan luvut tulevat HUS:n tilanteeseen nähden yhden päivän viiveellä. Tartuntojen määrä kasvaa tällä hetkellä noin 37 prosenttia päivässä = 9x viikossa.

      Miten kuvaa luetaan: - testeillä todettujen tartuntojen osuus on 20 prosenttia (tummansininen viiva) - ennuste on hieman noussut 13.12. ennusteeseen verrattuna (vaaleansininen viiva)

       Miten kuvaa luetaan: - tartunnat on saatu arviolta 2-5 päivää aikaisemmin, ja Omicronin osuus tänään saaduista tartunnoista on 36-72 prosenttia. Nämä tartunnat siis todetaan 2-5 päivän kuluttua (eli oireiden ilmaannuttua) PCR-testeillä.

        Tämän ennusteen mukaan Delta on jouluaattoon mennessä lähes täysin korvautunut Omicronilla, jonka kasvunopeus on 3.5-6.2-kertainen Deltaan verrattuna. Seuraus: tartuntojen kasvu kiihtyy nopeasti seuraavien kahden viikon aikana.

         Tämän arvion mukaan Omicron-tartuntojen ("saadut tartunnat") osuus kaikista tartunnoista on tänään ylittänyt 50 prosentin rajan: 36-72 prosenttia (keskiarvo 54 prosenttia). Nämä tartunnat todetaan oireiden ilmaannuttua 2-5 päivän päästä PCR-testeillä ("todetut tartunnat").

          Tässä on kaikessa karuudessaan vuoden paras lehtijuttu Suomen koronatilanteesta.

          Tanskan SSI:n mukaan Omicron-tartunnan saaneita joutuu sairaanhoitoon yhtä paljon kuin Delta-tartunnan saaneita. 25 prosenttia Omicron-tartunnoista löydetään vasta sairaalassa.

          Tanskassa (SSI) on vertailtu lukuja 19 päivän ajanjakson aikana (22.11.-11.12.). Kun otetaan huomioon Omicron-epidemian voimakas kasvu ja tartunnan ja sairaanhoitoon joutumisen välinen viive, niin ...

          ... sairaanhoitoon joutuneiden osuus niistä, jotka ovat saaneet Omicron-tartunnan 1-2 viikkoa aikaisemmin, on todennäköisesti suurempi kuin sama suhdeluku Delta-variantin ollessa kyseessä.

           Kanadassa tehdään se mitä pitää tehdä: investoidaan koulujen ilmanvaihtoon. Epidemia kestää vielä monta vuotta, ja tämä on WHO:n mukaan tehokas keino vähentää tartuntoja.

            Tässä vielä linkit joulukuun ja koko epidemian seurantaan.

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto