Suomen epidemia 25. marraskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Epidemia on noussut takaisin viikon takaiselle maksimitasolle. Nykyisellä kasvuvauhdilla 5-14 prosenttia koko väestöstä saa todetun tartunnan tulevassa aallossa (kuva), ja todellisten tartuntojen määrä nousee noin 12-38 prosenttiin koko väestöstä.

    Koko tulevan aallon arvioitu tartuntojen määrä löytyy täältä.

      Todellisten (eli 27.8. testauksen tilannetta vastaavien) tartuntojen määrä on noussut 3200-3400 tartuntaan, mikä on noin 2.7 kertaa todettujen tartuntojen määrä (harmaa viiva).

        Tästä kuvasta saa myös käsityksen, kuinka väärä päätös uudesta 6.9. testausstrategiasta on ollut. Sairaanhoidon luvuista laskettujen todellisten tartuntojen määrä on kuusinkertaistunut 6.9. päätöksien jälkeen.

          Tässä sairaanhoidon luvuista ja positiivisten osuuksista laskettujen todellisten (eli 27.8. testauksen tasoa vastavien) tartuntojen määrien kehitys tämän syksyn aikana.

            Tässä on syy siihen, miksi tilanne ei ensin näyttänyt pahenevan lainkaan, mutta 2-3 viimeisen viikon aikana tilanne on muuttunut rajusti. Kun testausta oli vähennetty, sairaanhoidon määrät kasvoivat, mutta todettujen tartuntojen määrät eivät juuri kasvaneet.

              Sairaanhoidossa olevien määrä suhteessa todettuihin tartuntoihin saavutti huippunsa kolme viikkoa sitten (4.11..). Vielä silloin STM ja THL totesivat tilannekatsauksessaan, että epidemia "polkee melko paikallaan".

                STM:lle ja THL:lle oli mahdollista väittää, että epidemia "polkee melko paikallaan", seuraavin keinoin: - puolet sairaanhoidon luvuista jätettiin pois - keskityttiin tartuntoihin (jotka eivät kasvaneet, koska testausta oli leikattu yli 50%)

                  Kun tällä sairaanhoidosta lasketulla todellisten tartuntojen ja todettujen tartuntojen välisellä suhdeluvulla (2.7, harmaa viiva) ...

                    .. kerrotaan tämän kuvan ennusteen luvut (4.6-14.1 prosenttia koko väestöstä) saadaan : 2.7x (4.6 ... 14.1) = 12.4-38.1 prosenttia väestöstä saa tartunnan ensi kevääseen mennessä (27.8. määriä vastaavalla testauksen tasolla).

                      Käsityksen siitä, minkä kokoisesta epidemiasta nyt on kysymys, saa tästä kuvasta. Koko epidemian kumulatiivinen määrä (nyt noin 176000 tartuntaa) 2.3-5.3 -kertaistuu seuraavien 6-7 kuukauden aikana, jos nykyinen kasvu jatkuu.

                        Tämä epidemia on koululaisten epidemia. Koululaisten tartunnat lähtivät voimakkaaseen kasvuun sen jälkeen, kun THL poisti koulujen maskisuosituksen syyslomien jälkeen lokakuussa.

                          Viimeksi tällä viikolla opetusministeri toisteli THL:n väitettä, että korona ei leviä kouluissa ja että koululaiset saavat tartunnan vanhemmiltaan eikä luokkakavereiltaan. Kaikissa muissa länsimaissa ollaan havaittu, että asia on päinvastoin.

                            Vaikka ilmaantuvuus on noussut 5-9 -vuotiaiden ikäryhmässä kaikkein eniten, niin enemmistö sairaanhoitopiireistä on säästynyt nousulta. 1) Kaikissa niissä piireissä, joissa ilmaantuvuus on yli keskiarvon, luvut ovat myös nousseet (kuva).

                              Viidessä sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuus on alle maan keskiarvon, mutta luvut nousevat.

                                Enemmistö sairaanhoitopiireistä on kuitenkin sellaisia, joissa 5-9 -vuotiaiden saamien tartuntojen määrä ei ole juurikaan noussut, tai on saatu alas. Todella hyvää työtä.

                                  Päivän ainoa hyvä uutinen: efektiivisen rokotuskattavuuden luisu on vihdoin saatu päättymään. Yli 65-vuotiailla tilanne on kuitenkin erittäin huono.

                                    Vaikka efektiivisen rokotuskattavuuden luisu on saatu toivottavasti päättymään, niin kaikissa yli 65-vuotiaiden ikäryhmissä rokotuskattavuus on erittäin huono. Lisäksi 60-64 -vuotiaiden efektiivisen rokotuskattavuuden alamäki on jo alkanut.

                                      Eri sairaanhoitopiirien välillä on suuria eroja rokotuskattavuuden kehityksessä. Esimerkiksi Kymenlaaksossa luvut huononevat koko ajan, ja 3. rokotusten määrän pitäisi 2.09/0.65 = kolminkertaistua, jotta luisu pysähtyisi.

                                        Tässä on päinvastainen esimerkki. Lapissa 3. rokotukset ovat sujuneet niin ripeästi, että efektiivinen rokotuskattavuus on itse asiassa noussut koko ajan.

                                          Seuraava variantti, joka kykenee peittoamaan Deltan kasvuvauhdissa, on jo tulossa: B1.1.529. Eli nyt jos koskaan kansalaisille pitää hoitaa tuoreet rokotukset, eikä hidastella 3. rokotusten kanssa kuten tähän asti ollaan tehty.

                                            Viimeksi kun Suomessa oli samanlainen tilanne kuin nyt Etelä-Afrikassa, oli viime juhannus ja jäljittäjiä irtisanottiin, koska epidemia oli ohi. Odotan että kohta joku sanoo ettei ole mitään todisteita siitä, että tämä B.1.1.529 leviäisi Suomessa.

                                              Palaan tähän kuvaan, missä on arvioitu 27.8. tilannetta vastaavat tartuntojen määrät. Kuvassa näkyy, mitkä olisivat arvioidut tartuntojen määrät, jos edelleen testattaisiin niin paljon, että positiivisten osuus olisi sama kuin 27. elokuuta.

                                                Pahaenteinen huomio: 1) positiivisten osuus kulkee koko ajan noin 12 päivää sairaanhoidon edellä 2) positiivisten osuuden perusteella arvioitujen tartuntojen suhde todettuihin tartuntoihin on noussut KOKO AJAN sen jälkeen, kun testausta vähennettiin 27.8. jälkeen.

                                                  Keltainen viiva kertoo siitä, että todellinen (eli 27.8. testauksen tilannetta vastaava) tartuntojen määrä kasvaa koko ajan vielä nopeammin kuin todettu tartuntojen määrä. Testaus siis jää koko ajan jälkeen enemmän ja enemmän. VAIKKA testauksen määrä nousee.

                                                    Ainoa hetki koko syksyn aikana, kun todellinen tartuntojen määrä oikeasti tuli alas, olivat koulujen syyslomat. Viimeistään nyt olisi täälläkin tunnustettava koulujen keskeinen rooli tartuntojen leviämisessä.

                                                      Kaikissa muissa länsimaissa koulujen keskeinen rooli epidemian leviämisessä on jo tunnustettu. Myös Ruotsissa. On ilmeisesti kuollut riittävän paljon ihmisiä. Suomessa ilmeisesti ei vielä.

                                                        Viimeksi toissapäivänä (24.11.) opetusministeri toisteli THL:n kulunutta väitettä, että aikuiset tartuttavat lapset. THL:lla ei ole sekvensointidataa siitä, kuka tuo tartunnat kotiin, eli kyseessä on väite. Muissa maissa lapset tartuttavat aikuiset.

                                                          Muissa maissa on sekvensoinnilla osoitettu, että tartunnat leviävät lapsista aikuisiin. Vaikka Suomessa on merkittävää sekvensointikapasiteettia, niin vastaavaa tutkimusta täällä ei ole tehty, vaikka THL on useasti viitannut tarpeeseen tutkia itse.

                                                            Jaa sosiaalisessa mediassa

                                                            Arkisto