Suomen epidemia 21. marraskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

469 uutta tartuntaa, joista 40 prosenttia Helsinkiin (188). Helsingin 7 päivän ilmaantuvuus kasvoi 11.2 prosenttia päivässä 19.-21.11. eli 24-kertaistuu kuukaudessa tällä vauhdilla; 14 päivän ilmaantuvuus kasvoi 10.3% ja 19-kertaistuu.

  Vantaalle tuli 59 tartuntaa (13% kaikista). Kahden viimeisen päivän aikana 7 päivän ilmaantuvuus nousi keskimäärin 8.1 prosenttia päivässä eli 10-kertaistuu kuukaudessa tällä vauhdilla, ja 14 päivän ilmaantuvuus kasvoi keskimäärin 9.7% päivässä eli 16-kertaistuu kuukaudessa.

   Espooseen tuli 62 tartuntaa (13% kaikista). Kahden viimeisen päivän aikana 7 päivän ilmaantuvuus nousi keskimäärin 8.3 prosenttia päivässä eli 11-kertaistuu kuukaudessa tällä vauhdilla, ja 14 päivän ilmaantuvuus kasvoi keskimäärin 7.7% päivässä eli 9-kertaistuu kuukaudessa.

    Yhteenveto 1: Helsingin ilmaantuvuus lähti jyrkkään nousuun 4 päivää sitten. Kasvu on ollut hyvin tasaista 11.2-11.5 prosenttia päivässä viimeisten 4 päivän aikana, eli kuukauden päästä tällä vauhdilla 3400-3800 tartuntaa päivässä. Espoossa on nyt alkanut yhtä nopea nousu.

     Yhteenveto 2: nykyisellä 7 päivän ilmaantuvuuden kasvu vauhdilla tartuntoja tulee kuukauden päästä seuraavasti: Helsinki 3400-3800 / päivä Espoo 550-680 Vantaa 450-610 Yhteensä 4400 - 5100

      Yhteenveto 3: HUS-alueella testejä tehdään noin 4000 päivässä. Positiivisten osuus on nyt 4.7 prosenttia (ehkä 7 prosenttia eilen ja tänään). Kuukauden päästä positiivisten osuus nousee nykyisellä kasvuvauhdilla 110-150 prosenttiin, eli kaikkia ei enää edes ehditä testaamaan.

       THL:n ilmoittamien tartuntojen määrä (muuttumattomalla viiveellä laskettuna) kiihtyy melko tasaisesti. Nykyisellä vauhdilla tartuntojen määrä 14-kertaistuu kuukaudessa (9.2 prosenttia päivässä).

        THL on purkanut raportoinnin viivettä eilen ja tänään. Sen vuoksi ilmoitetut luvut ovat olleen suhteellisen suuria. Viikon alussa viive todennäköisesti jälleen kasvaa.

         Yli 40-vuotiaiden saamat tartunnat kasvoivat keskimäärin 5.0% päivässä kuluneen viikon aikana, eli tällä vauhdilla niiden määrä nelinkertaistuu kuukaudessa. Kaikissa ikäryhmissä kasvu on suunnilleen samalla tasolla.

          Koko maan tasolla tartuntojen kasvu on vajaan 5 prosentin tasolla. Alueelliset erot ovat suuria.

           Näistä sairaanhoitopiireistä HUS on (onneksi) ainoa, jossa ilmaantuvuus kasvaa.

            Päijät-Hämeessä (eli Lahdessa) on vielä nopeammin kasvava epidemia kuin Helsingissä. Luvut ovat toistaiseksi pienempiä. Myös Kymenlaakson (Kouvola, Virolahti) epidemiat kasvavat nopeasti. Samoin Kanta-Häme (Forssa, Loppi, Riihimäki) kasvaa.

             Lahdessa on Suomen isojen kaupunkien nopeimmin kasvava epidemia. 7 päivän ilmaantuvuus on kasvanut 4 viimeisen päivän aikana keskimäärin 17 prosenttia päivässä, eli 3x viikossa ja 110x kuukaudessa. Tällä vauhdilla Lahti menee kuukaudessa Helsingin ohi tartuntamäärissä.

              Myös Kouvolan epidemia kasvaa vielä nopeammin kuin Helsingin epidemia. 7 päivän ilmaantuvuus kasvaa keskimäärin 13 prosenttia päivässä eli tartuntojen määrä 39-kertaistuu kuukaudessa.

               Tampereella ilmaantuvuus kasvaa keskimäärin 6% päivässä eli tartunnat 6-kertaistuvat kuukaudessa. Saattaa olla, että THL on kerralla raportoinut vähän suuremman määrän tartuntoja. @Tays_sairaala :n raportoimat Pirkanmaan luvut ovat tasaisempia, ja viive on ollut iso.

                Etelä-Savossa tilanne on saatu (jälleen!) hallintaan. Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Pohjanmaalla tilanne huononee, mutta ilmaantuvuus on toistaiseksi suhteellisen pieni.

                 Tässä hyvä esimerkki: 7 päivän ilmaantuvuus Etelä-Pohjanmaalta. Tautia ei niinkään ole isommissa kaupungeissa, vaan se ilmestyy ryppäinä pieniin kuntiin. Tartuntojen määrä keskimäärin viikossa = lukema x asukasluku/200.000. Alajärven ja Soinin epidemiat ovat Vaasan luokkaa.

                  Tässä sama kuva Vaasan sairaanhoitopiiristä. Epidemia levisi Vaasasta lähikuntiin muutamassa päivässä. Koko piirin tasolla tilanne on hallinnassa (mutta se johtuu siitä, että Vaasa ja Mustasaari ovat hallinnassa).

                   Tässä kuva keväältä. Ilmaantuvuus voi tosiaan tulla myös alaspäin. Koulut oli kiinni 13.5. asti ja baarit 31.5. asti. Kun koulut avattiin 14.5. ja heti sen jälkeen tehty testi-isku oli ohi, 7 päivän ilmaantuvuus kaksinkertaistui Helsingissä.

                    7 päivän ilmaantuvuus nousee kaikissa kolmessa sairaanhoitopiirissä.

                     Lapissa ja Kainuussa tilanne näyttäisi olevan hallinnassa, Länsi-Pohjassakin tilanne paranee hiljalleen.

                      Tilanne paranee joka suunnalla pohjoisessa. Sodankylässä tilanne meni todella pahaksi. Tartuntojen määrä kuluneen viikon aikana = (taulukon lukema) x asukasluku / 200.000 .

                       Jaa sosiaalisessa mediassa

                       Arkisto