Suomen epidemia 11. helmikuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä kasvaa, vaikka testien määrä vähenee edelleen. Myös sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa. Kuolemissa syntyi uusi yhden päivän ennätys (24 kuolemaa jouluaattona).

  THL ilmoitti tänään 10386 tartuntaa ja poisti 0. Luku oli poikkeuksellisen suuri, sillä THL otti raportoinnin viivettä kiinni 2749 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 10386+0-2749 = 7637 (punainen viiva).

   Sairaanhoidossa olevien kokonaismäärä nousi huippuunsa 16 päivää tartuntojen 1. huipun (HUS:n alueen epidemia). Nyt on kulunut 22 päivää toisesta huipusta (21.1., muu Suomi), ja sairaanhoidon määrät nousevat HUS:n alueen ulkopuolella.

    HUS:n alueen sairaanhoidon huippu ajoittuu 14-23 päivää tartuntojen huipun (2.1.) jälkeen. Muilla erityisvastuualueilla sairaanhoidon ilmaantuvuus on ruvennut nousemaan 10 päivää epidemian huipun (21.1.) jälkeen.

     Suomen sairaanhoidon määrä suhteessa tartuntoihin rupesi nousemaan 7.1., kun testauksen määrä rupesi lähenemään 10.1. huippua. Nyt Suomessa on 4x niin paljon potilaita suhteessa tartuntoihin kuin Tanskassa; ja 8x niin paljon kuin Norjassa.

      Tässä saattaa olla syy Norjan huonoon kisamenestykseen: positiivisten osuus on melkein 70 prosenttia! Vaikka ilmaantuvuus nousee, niin testauksen määrät ovat pudonneet samalla tavalla kuin Suomessakin. Vain määrä on isompi: noin 1.7x Suomen taso.

       Suomessa väestöä testataan vähiten koko Länsi-Euroopassa: 3203/12864 = yksi neljäsosa (24.9%) siitä määrästä, millä Länsi-Euroopassa väestöä testataan keskimäärin.

        Suomi ei pärjää Itä-Euroopan maitakaan vastaan enää. Vain Ukrainassa ja Sloveniassa testataan vähemmän.

         Venäjä, Valko-Venäjä että Ukraina näyttävät valmistautuvan mahdolliseen sotaan: viimeisen kuukauden aikana testauksen määrät ovat 3x Venäjällä, 2x Valko-Venäjällä ja 4x Ukrainassa.

          Suomen positiivisten osuus nousi jouluna Länsi-Euroopan keskiarvon yläpuolelle. Suomen positiivisten osuus on 5. korkein 21 Länsi-Euroopan maan joukossa.

           Yhden päivän kuolemien määrä nousi koko epidemian ennätykseen: jouluaattona kuoli 24 henkeä. Arvio on tehty vähentämällä THL:n julkaisemista tilastointipäivän mukaisista kuolemista 17 päivän viive (kuolinpäivän ja tilastointipäivän välillä).

            Kuolemat on nyt raportoitu 11.2.2021 miinus (raportoinnin viive 34 päivää) miinus (tilastoinnin viive 17 päivää) = 22.12.2021 saakka (kuolinpäivä).

             Noin puolet kuolemista raportoidaan 17 päivän kuluttua tilastointipäivästä, ja 95 prosenttia päivittäisistä kuolemista on raportoitu keskimäärin 34 päivän kuluttua tilastointipäivästä.

              Kuolemien raportoinnin kokonaisviive on yhteensä noin 51 päivää: 1) tilastoinnin viive (kuolinpäivä ... tilastointipäivä) noin 17 päivää 2) raportoinnin viive (tilastointipäivä ... raportointipäivä) 34 päivää

               Tässä linkit helmikuun ja koko epidemian seurantaan.

                Jaa sosiaalisessa mediassa

                Arkisto