Suomen epidemia 1. marraskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Kuolemien määrä kasvaa, sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa, efektiivinen >80 prosentin rokotuskattavuus huononee, tartuntojen määrä kasvaa, ja tartuntojen suhde tehtyjen testien määrään (pos. osuus) nousi uuteen puolentoista vuoden ennätykseen.

  Sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa edelleen, ja kuolemien määrä seuraa sairaanhoidossa olevien määrää edelleen. Tänään THL ilmoitti 12 uutta kuolemaa.

   Tartuntojen kasvu kiihtyy (vaaleanpunainen viiva). Lisäksi testien määrä vähenee edelleen, eli yhä enemmän tartuntoja jää löytämättä.

    Tänään THL ilmoitti 1460 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi perjantain jälkeen 138 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä on 1460+0+138=1598.

     Koko maassa 7 päivän ilmaantuvuus on lähtenyt nousuun 20.10. jälkeen lähinnä Pohjois-Pohjanmaan epidemian vuoksi. Kasvuvauhti 20.10.-27.10. on ollut 2.1 prosenttia päivässä = 1.8x kuukaudessa; 24.10. jälkeen kasvuvauhti on noussut 3.2 prosenttiin päivässä = 2.6x kuukaudessa.

      Sekä rokotusten että testien määrä laskee edelleen. Rokotusten määrä on nyt 36 prosenttia sen tason alapuolella, mikä vaaditaan, jos 80 prosenttia väestöstä on rokotettu 6.5 kuukauden välein (keltainen viiva).

       Yhä pienempi osuus niistä, jotka eivät vielä ole saaneet 2. rokotusta, ottaa rokotteen. Käänne tapahtui vajaa viikko hallituksen Nyt saa elää -strategian julkistamisen jälken (6.9.).

        Niiden ihmisten määrä, joiden saama 2. rokotus ylittää yli 80 prosentin tehon, vähenee yhä nopeammin. Nyt määrä putoaa 0.9 prosenttiyksikköä viikossa. Syy on se, että viime keväänä ja kesänä yli 65-vuotiaille annetut rokotukset vanhenevat ja niiden teho vähenee.

         70-79 -vuotiaiden ikäluokassa niiden ihmisten määrä, joiden saaman rokotteen teho edelleen ylittää 80 prosenttia, pienenee nopeasti.

          Yhä suurempi osa tartunnoista jää löytymässä. Testien määrä on aikavälillä 18.10.-27.10. vähentynyt 11 prosenttia.

           Ylivoimaisesti suurimmassa osassa sairaanhoitopiireistä (16/21) testien määrä on joko laskenut tai ei ole noussut.

            Viidessä sairaanhoitopiirissä testien määrä nousee. Keski-Pohjanmaalla ja Länsi-Pohjassa myös ilmaantuvuus on noussut nopeasti.

             Jotain tapahtuu nyt, sillä positiivisten osuus on noussut yli 25 prosenttia yhdessä viikossa. Todennäköinen pääsyy on nopeasti kasvavat epidemiat OYS (Oulu) erityisvastuualueella.

              OYS (Oulu) erityisvastuualueella ilmaantuvuus nousee nopeasti Länsi-Pohjassa, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

               OYS erityisvastuualueella noin 60 prosenttia viimeisen viikon tartunnoista on peräisin Pohjois-Pohjanmaalta.

                Keski-Pohjanmaalla ilmaantuvuus on nelinkertaistunut 5.10. jälkeen. Kasvuvauhti 5.10.-31.10. on 5.5 prosenttia päivässä = 5x kuukaudessa.

                 Pohjois-Pohjanmaalla epidemian kasvu lähti liikkeelle noin 17.10. eli kaksi viikkoa Keski-Pohjanmaan jälkeen. Kasvuvauhti 17.10.-31.10. on 4.9 prosenttia päivässä = 4.2x kuukaudessa.

                  Oulussa on todettujen tartuntojen kasvu ollut maltillista, kunnes nopea kasvu alkoi 25.10. ja tartuntojen määrä 2x yhdessä viikossa. Kasvuvauhti 24.10.-1.11. on 9.4 prosenttia päivässä = 14.8x kuukaudessa.

                   Viimeisen viikon aikana tartuntojan kasvuvauhti on kiihtynyt koko Pohjois-Pohjanmaan alueella. Viimeisen viikon aikana (25.10.-31.10.) tartuntojen määrä kasvoi 84 prosenttia = 9.1 prosenttia päivässä = 14x kuukaudessa.

                    Sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa edelleen. TAYS (Tampere) ja varsinkin TYKS (Turku) erityisvastuualueilla.

                     OYS (Oulu) ervan alueella tartuntojen ilmaantuvuus nousee; dotan sairaanhoidon lukujen seuraavan perässä. KYS (Kuopio) erityisvastuualueella (erva) tartuntojen ilmaantuvuus laskee.

                      TYKS erityisvastuualueella sairaanhoidon tilanne on noussut pahimmaksi koko epidemian aikana. Sairaanhoitopiiri (VSSHP) ei kuitenkaan ole tiedottanut asiasta mitään.

                       Täällä ne VSSHP:n mahdolliset tiedotteet näkyisivät.

                       TAYS erityisvastuualueella (Tampereen yliopistollinen sairaala) sairaanhoidon ilmaantuvuus on nousemassa vuoden korkeimmalle tasolle.

                        Keskussairaala (@Tays_sairaala ) kuitenkin näkee tilanteen "melko vakaana". Lisäksi testauksen määrät Pirkanmaalla vähenevät edelleen, eli tilannetta ei ilmeisesti nähdä tarpeeksi huonona.

                         Tässä noin viikko sitten julkaistussa @TyksVsshp :n tiedotteessa (26.10.) mainitaan potilasmäärä. Tärkein positiivinen asia on, että rokotusten määrä on noussut.

                         Rokotusten osalta tiedote piti paikkansa. Tiedotteen jälkeen rokotusten tahti on kuitenkin vaipunut lähes entiselle tasolle. Varsinais-Suomessa on tehty iso määrä (noin 12000) testejä 15.10. paikkeilla. Telakat vai missä?

                          No nyt @Tays_sairaala laittoi juuri uuden tiedotteen. Vielä odotetaan viikko, ennen kuin suosituksiin tai rajoituksiin tehdään mitään muutoksia.

                           TAYS erityisvastuualueella sairaanhoidon tarve kasvoi viikon aikana 27%. Pelkästään Tays:n vuodeosastolla olevien määrä (19) on suurempi kuin koko TAYS ervan määrä THL:n viiveellä julkaisemissa luvuissa (16). Päättelen että THL:n luvut TAYS ervalle nousevat tästä vielä.

                            Nyt on ollut paljon juttuja siitä, että Venäjällä kuolee yli 1100 henkeä päivässä koronaan.

                             Arvioin kuitenkin, että todellinen kuolleiden määrä Venäjällä ja Valko-Venäjällä on selvästi suurempi kuin virallinen määrä. Käyrät näyttävät melko tasaisilta. Eli oli oikea päätös olla aloittamatta junaliikennettä Pietarista toistaiseksi.

                              Tämän mukaan todellinen tartuntojen määrä Venäjällä on 4.5-5 -kertainen niin suuri kuin julkaistut luvut. Päättelen että ehkä siis myös kuolemien määrä on suurempi.

                               Suomessa koronan kanssa kuolleiden määrä nousee edelleen. Nopeimmin kasvaa 60-69 -vuotiaiden kuolemien määrä.

                                Oulussa positiivisten osuus on noussut 13.9/2.04=6.8 -kertaiseksi, kun sitä verrataan elokuun lopun tasoon.

                                Oulussa tehtyjen testien määrä ei ole tiedossa, mutta Pohjois-Pohjanmaan testien määrä on. Testien määrä oli Pohjois-Pohjanmaalla 519/156= 3.3-kertainen nykyiseen tasoon verrattuna.

                                 Eli jos epidemian tilanne ei olisi muuttunut, niin positiivisten osuuden olisi pitänyt nousta 3.3x2.04=6.7 prosenttiin. Nyt positiivisten osuus on 13.9 prosenttia eli yli kaksinkertainen.

                                  Oulussa todettujen tartuntojen ilmaantuvuus on 231. Arvioin että todellinen ilmaantuvuus Oulussa on tällä hetkellä välillä 475-1570. Alaraja: (13.9/(3.3x2.04))x231= 475 Yläraja: (13.9/2.04)x231=1570

                                   Sairaanhoidon ilmaantuvuus Pohjois-Pohjanmaalla on kuitenkin edelleen joulukuun 2020 huipun alapuolella.

                                    Pohjois-Pohjanmaalla yli 80% rokotuskattavuus on nyt 55% ja laskee. Jos arvioidaan, että 2 rokotusta antaa 90% suojan sairaanhoitoa vaativaa tautia vastaan, niin saadaan 0.55x0.9=0.495, eli samalla ilmaantuvuudella sairaanhoidossa olevien määrä on < puolet 12/2020 tasosta.

                                     OYS erityisvastuualueella on sairaanhoidossa nyt ollut max 31 potilasta, kun joulukuussa 2020 oli max 22 (3 päivän keskiarvot).

                                      Eli sairaanhoidon määrien perusteella arvioitu todellinen ilmaantuvuus Oulussa on tällä hetkellä vähintään (31/22) x (1/0.495) x 240.1 = 676, eli vähintään kolme kertaa todettujen tartuntojen ilmaantuvuus (231).

                                       Lisähuomio: jos 2 rokotetta antaa 10x paremman suojan sairaanhoitoon joutumista vastaan, ja Pohjois-Pohjanmaalla efektiivinen yli 80% rokotuskattavuus on 55 prosenttia, niin sairaalaan joutuvien määrä on 0.55x0.1+0.45x1 = 0.51 eli vain puolet pienempi kuin ennen rokotuksia.

                                        Samasta yhtälöstä saadaan rokottamattomien osuus sairaanhoitoon joutuneista = 0.45/0.51 = 90 prosenttia, mikä pitää melko hyvin paikkansa viimeaikaisten lehtitietojen kanssa.

                                         Näyttää siltä, että Pohjois-Pohjanmaalla ollaan epäonnistuttu viruksen torjumisessa rokotusten avulla. Kaksi rokotusta antaa 10-kertaisen suojan sairaanhoitoa vastaan, mutta Pohjois-Pohjanmaalla suhdeluku on vain 2. Tämä johtuu rokottamattomien suuresta määrästä.

                                          VSSHP tuli tiedotteella kuin taikaiskusta. Sairaanhoitopiiri esittää maskien käytön ulottamista ihan kaikkiin koululaisiin. (Ilmeisesti ensimmäisenä koko maassa?) Kunta voi päättää.

                                          Jaa sosiaalisessa mediassa

                                          Arkisto