Suomen epidemia 28. helmikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä on vahvassa kasvussa. Hiihtolomat ovat lakanneet hillitsemästä tartuntojen kasvua. Vanhempien ikäluokkien osuus tartunnoista kasvaa. Ensi viikon aikana kasvu nousee erittäin korkeaksi, kun oppilaat palaavat viikoksi kouluihin.

  Tänään THL ilmoitti 620 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja viive pieneni yhdellä tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä on 619 (punainen viiva). Kasvua viime sunnuntaista (430) 44 prosenttia (5.3 prosenttia päivässä).

   Etelä-Suomen hiihtolomien alettua 20.2. tartuntojen kasvu hidastui, kunnes 25.2. jälkeen kasvuvauhti nousi samalle tasolle kuin ennen hiihtolomia. Ensi viikolla, kun oppilaat palaavat vielä kouluihin, tartunnat tulevat todennäköisesti kasvamaan erittäin kovaa vauhtia.

    Uudenmaan käyrä on pelottava: tässä kuvassa ovat kaikki tartunnat eiliseen asti. Käyrä tulee siis jyrkkenemään, kun viiveellä tulevat luvut lisätään näihin. Myös Pirkanmaalla ilmaantuvuuden nousuvauhti on kiihtymässä.

     Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä ilmaantuvuus nousee, Vaasassa ja Etelä-Karjalassa tilanne paranee.

      Tilanne paranee kaikissa näissä sairaanhoitopiireissä. Aika hyvin.

       Pohjois-Pohjanmaalla ilmaantuvuus on nousussa, Keski-Pohjanmaan nousu on hidastumassa.

        Lapissa hiihtoloma on ainakin tähän mennessä sujunut hyvin. Tornion raja näyttää rauhalliselta.

         HUS:n alueella ilmaantuvuus nousee kiihtyvällä vauhdilla, vaikka hiihtoloma ei ole edes päättynyt. Kiihtyminen lähti nousemaan 24.2. yli 30-vuotiaiden parissa, ja 26.2. lähtien myös lasten ja kouluikäisten tartuntojen kasvu rupesi kiihtymään.

          HUS:n alueella 7 päivän ilmaantuvuus on 14.2. jälkeen noussut keskimäärin 3.1 prosenttia päivässä (2.5x kuukaudessa). Vauhti on kiihtynyt: 23.2. jälkeen kasvuvauhti on noussut 3.7 prosenttiin päivässä (3x kuukaudessa).

           25.-26.2. kasvu nousi jo 5.2 prosenttiin (5x kuukaudessa). Odotan kasvunopeuden nousevan Uudellamaalla vähitellen 7-9 prosenttiin päivässä (8-13x kuukaudessa) tämän viikon aikana niin kauan kuin koulut pidetään auki.

            Uudenmaan korkeimmat ilmaantuvuudet ovat Vantaalla, Helsingissä ja Järvenpäässä, jossa epidemiaa ei olla onnistuttu tukahduttamaan. Useassa muussa kunnassa ilmaantuvuuden kasvu on ollut kuluneen viikon aikana voimakasta.

             Helsingissä ilmaantuvuus on 25.2. jälkeen noussut keskimäärin 6.1 prosenttia päivässä, eli nykyisellä vauhdilla tartuntojen määrä 6-kertaistuu kuukaudessa.

              Jos Helsingin tartuntojen nykyinen kasvuvauhti jatkuu, niin 500:n ilmaantuvuus saavutetaan 5. maaliskuuta ja 500 tartuntaa päivässä saavutetaan 14. maaliskuuta.

               Vantaalla 7 päivän ilmaantuvuus on 25.2. jälkeen kasvanut keskimäärin 7.5 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 9-kertaistuu kuukaudessa.

                Jos Vantaan tartuntojen nykyinen kasvuvauhti (7.5 prosenttia päivässä) jatkuu, niin Vantaalla saavutetaan 500:n ilmaantuvuus (7 päivää) 2. maaliskuuta ja 500 tartuntaa päivässä 23. maaliskuuta.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto