Suomen epidemia 25. syyskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien tartuntojen määrän kasvu kiihtyy, kasvu siirtyy kohti vanhempia ikäryhmiä, sairaalapotilaiden ja kuolemien määrä on ruvennut kasvamaan.

  Uusien tartuntojen määrä kasvaa nyt 5.7 prosenttia päivässä, eli luvut 5-kertaistuvat kuukaudessa.

   Uusien tartuntojen kasvun vetojuhtana toimivat 20-24 -vuotiaat, joiden saamien tartuntojen määrä lähes kolminkertaistui yhdessä viikossa.

    Hyvänä kakkosena on 20-30 -vuotiaat, joiden saamien tartuntojen määrän kasvu nousi 13.3 prosenttiin päivässä eli 42-kertaistuu kuukaudessa, jos mikään ei muutu.

     30-40 -vuotiaiden tartunnat 11-kertaistuvat kuukaudessa nykyisellä vauhdilla, ja 40-50 -vuotiaiden 14-kertaistuvat.

      Myös 50-70 -vuotiaiden saamat tartunnat ovat lähteneet kasvamaan nopeasti. 50-60 -vuotiaiden tartunnat 18-kertaistuvat kuukaudessa, ja 60-70 -vuotiaiden tartunnat 25-kertaistuvat.

       70-80 -vuotiaiden saamat tartunnat tällä hetkellä 9-kertaistuvat kuukaudessa, eli kasvavat keskimäärin 7.6 prosenttia päivässä.

        Tätä voi ehkä sanoa suvantovaiheeksi. Yli 80-vuotiaiden saamien tartuntojen kasvu on tällä hetkellä negatiivinen (-50 prosenttia kuukaudessa). Mutta on syytä olla todella varuillaan.

         Tänään 105 tartuntaa, joista 81 (!) HUS-alueella. Muissa SHP:issa melko tasainen kuuden kärki ilmaantuvuudessa.

          HUS-alueen tilanne on muuttunut nopeasti todella pahaksi. Mm. Etelä-Savossa tapauksia on melko vähän, jäljitys toimii ja uudet tapaukset tulevat niiltä, jotka ovat jo karanteenissa. HUS-alueella on päinvastoin: tapauksia on paljon ja jäljitys toimii yhä huonommin.

           Kahden viikon ilmaantuvuus on nyt tasolla 16.6 ja nousee 0.75 päivässä. Ilmaantuvuuden nousunopeus (punainen viiva) on kohonnut 50 prosenttia viidessä päivässä. Ilmaantuvuuden nousunopeus tn. kohoaa edelleen, kun siirrytään kohti vapaata leviämistä, HUS-alue ensimmäisenä.

            Kahden viikon ilmaantuvuus saavuttaa Englannin asettaman travel corridor-tason (20) huomenna. Vielä alkuviikosta ennuste oli ensi kuun loppupuolella. Sen jälkeen on tn. turha toivoa brittituristeja Lappiin, koska he joutuisivat palatessaan 2 viikon karanteeniin.

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto