Suomen epidemia 10. marraskuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Nykyisen BA.5.2-epidemian kuolemien määrä on lähestymässä koko epidemian ennätystä tilanteessa, missä väestön saamat rokotukset ovat pääosin vanhentuneet.

  Uudet ilmoitetut kuolemat ovat jo usean viikon ajan kasautuneet elokuun lopun ja syyskuun alun tienoille. Huippu on nyt 8.9.2022 kohdalla (päivämäärä on arvioitu kuolinpäivä).

   Jos Suomen epidemia kehittyy Iso-Britannian tavoin, niin positiivisten osuus on jäämässä pitkäksi ajaksi todella korkealle tasolle. Tämä tarkoittanee suurta määrää kuolemia ja sairaalahoidossa olevia (sillä rokotukset ovat pääosin vanhentuneet).

    Suomessa positiivisten osuus on jo pidemmän aikaa pysytellyt todella korkealle tasolla. Seurauksena siis suuri määrä sairaalahoidossa olevia ja kuolleita.

     Tässä lienee syy nouseville sairaalahoidon ja kuolemien määrille. Nature: jos saat uuden tartunnan, niin se on selvästi vaarallisempi kuin 1. tartunta (kuolemilla ja sairaalahoidolla mitattuna).

      4. rokotusten vauhti on piristynyt. Päivämäärälle 10.11. (eli yksi päivä 9.11. tiedotustilaisuuden jälkeen) ilmoitettiin 41000 uutta rokotusta.

       5. rokotusten vauhti sen sijaan on hyytynyt, ja yli 80-vuotiaat (joiden saamat 4. rokotukset ovat suurimmaksi osaksi vanhentuneet) on käytännössä unohdettu. 70-79 -vuotiaita on rokotettu noin 2-3x niin paljon kuin yli 80-vuotiaita.

        THL:n laumasuojatutkimukset pähkinänkuoressa: - jätetään osa väestöstä rokottamatta - katsotaan kuinka moni kuolee - katsotaan kuinka moni joutuu sairaalaan - (vielä 3 vuoden jälkeen ei olla saatu aikaan tuloksia)

        Päättelen että niissä sairaanhoitopiireissä, joissa ei noudateta STM:n ohjauskirjettä, THL tultaneen ohittamaan massiivisella yksityisten kautta toteutetulla rokotuskampanjalla.

          Suomi näyttää seuraavan Tanskan esimerkkiä. Tanskassa päätös rokotusten avaamisesta julkistettiin viime viikolla (4.11.2022), ja rokotusten tilaaminen alkoi 3 päivää myöhemmin (7.11.2022).

          Sekä positiivisten osuus että jätevedestä löydetyt määrät ovat tulleet hieman alas, mutta pysyvät edelleen korkealla tasolla. Samaan aikaan @lasleh raportoimat SGTF muutokset viittaavat siihen, että variantti/variantit ovat vaihtumassa.

           Tämä saattaa viitata siihen, että varianttien vaihtuessa epidemia-aaltojen väliin ei enää jatkossa tulekaan mitään isompaa suvantovaihetta. Jatkuva epidemia korkein positiivisten osuuksin = enemmän kuolleita ja sairastuneita.

            Suomessa lääkkeiden puutelistat ovat pidentyneet, ja mm. yleisiä lasten lääkkeitä puuttuu. Kanadassa näyttää tilanne olevan samansuuntainen.

             Suomessa ei ECDC:n raportoinnin mukaan ole vielä lainkaan otettu uusia BA.1/BA.4-5 tai bivalenttirokotteita käyttöön, vaan mennään vanhoilla. Tässä annetut 4. rokotukset viikoittain.

              Rokotusten tiedot löytyvät täältä.

              Jotain on kuitenkin Suomessa tapahtunut 4. rokotuksissa. 1) 4. rokotusten määrät ovat pudonneet 2) ollaan siirrytty (tehokkaammista?) Modernan rokotteista Pfizeriin.

               Uudet bivalenttirokotukset: paljon puhetta tyhjästä. Ketään ei ECDC:n mukaan ole rokotettu niillä, vaan vanhoilla mennään. (Päättelen: Mod= Moderna ja Com= Comirnaty.)

                Muualla kyllä osataan suojella kansalaisia. Saksassa ollaan kuukausi sitten käytännössä hylätty vanhat rokotteet ja siirrytty kokonaan bivalenttirokotuksiin. Suomessa tämä on siis kokonaan vielä tekemättä.

                 Myös Belgiassa ollaan hylätty vanhat rokotteet ja siirrytty uusiin.

                  Myös Italiassa ollaan hylätty vanhat Modernat ja Pfizerit ja siirrytty uusiin.

                   Samoin Virossa.

                    Suomen linja: käytetään vanhoja rokotteita ja määrät pienenevät.

                     Saksan linja: käytetään uusia rokotteita ja määrät suurenevat.

                      Kuvassa keskellä henkilö, joka on vastuussa rokotetutkimuksista (THL omistaa yhtiöstä enemmistön) ja vasemmalla henkilö, jonka vastuulla on tuottaa riittävä määrä kuolleita ja sairaita kaikissa ikäryhmissä, jotta tutkimukset onnistuisivat.

                       Tauti ei näytä olevan lievempi. Viralliset koronakuolemien luvut tulevat alas sen vuoksi, että koronatestausta on vähennetty voimakkaasti. Koronaan kuolleiden määrä suhteessa testien määrään on kuitenkin ollut jatkuvassa nousussa jo yli vuoden ajan.

                        THL:n laumasuojatutkimuksen ensimmäisistä vaiheista (1,6 tai 12 kuukautta edellisestä rokotuksesta) lienee jo olemassa tulokset. Olisi mielenkiintoista kuulla niistä enemmän.

                         Jaa sosiaalisessa mediassa

                         Arkisto